Fri frakt på alla order över 299kr!
Chili
Chili
Chili
Chili
Chili
Chili
Chili
Chili
Hur man får bort hettan och smärtan i munnen när man har ätit chili
Capsaicin i chili orsakar sveda i munnen. Capsaicin löser sig inte bra i vatten, därför hjälper inte dricksvatten efter att man har ätitt chili. Capsaicin löser sig i alkohol eller fett.För att lindra sveda i munnen för att man ätit stark chili kan man antingen lösa upp Capsaicin eller mekaniskt skrapa bort det. Capsaicin kan lösas med hjälp av fett (mjölk, yoghurt, kärnmjölk, kefir).
En bit bröd fungerar också mycket bra mot chili kryddighet, men varför? Genom det intensiva tuggningen skrapas Capsaicin bort från tungan och slemhinnorna i munnen och halsområdet, vilket tar bort kryddigheten.
En annan metod som verkligen inte är lämplig för daglig användning, men som fungerar. Ta lite salt i munnen, var försiktig så att du inte sväljer det. Den brännande känslan kommer att sluta mycket snabbt. Tvätta sedan ut munnen och det är klart. Vi har inte hittat någon vetenskaplig förklaring till detta, men salt måste lösa Capsaicin.
Namnet Cayennepeppar kommer från det vanliga engelska språket "chilipeppar". Ordet peppar kommer från det latinska ordet "piper". Men hur kom det sig att chili blev förknippad med peppar? När Christopher Columbus letade efter en kortare väg till Indien 1492, var huvudsyftet med hans resa i Spaniens ekonomiska intresse - handel med kryddor. Särskilt svartpepparkorn var en värdefull och dyr vara i Europa. Förutom potatis tog Columbus också med sig chilin till Spanien. Därav det vanliga namnet "spansk peppar". De små chilibären, som ofta används av de också falskt namngivna "indianerna", var ett värdefullt pris för Columbus. Han antog att de var en typ av peppar, och inte nattskygga växten "Capsicum". Denna felaktiga tolkning är anledningen till att termer som Cayennepeppar och inte rätt Cayenne -chilipulver fortfarande används idag.