kötfärssås med basilika bladFör ett par år sedan var vi kattvakt åt vår granne, som skulle åka till Italien. När de kom hem efter en vecka fick vi som “tack för hjälpen” några påsar med kryddblandning från Sicilien. Det var kryddor till Bolognese (köttfärssås) och jag kan säga utan att ljuga att det var den bästa köttfärssås vi har lyckat göra i vårt kök!!

Tyvärr tog de där små påsarna slut och både jag och min fru letade länge efter ett recept som kunde motsvara innehållet från Messina på Sicilien. Vi försökte ta reda på var min granne köpt dem, vilken butik, vilken gata, men det kom hon naturligtvis inte ihåg.

Typiskt tänkte jag, alltid när man hitat nått som man gillar glömmer man att spara påsen eller ett foto.

MEN!! Nu driver jag ju en kryddbutik och därför kan jag ju exprimentera med våra örter och kryddor!! Så jag har faktiskt lyckats göra en kryddblandning som smakar likadant som den vi fick.

Sedan om inte proportionerna mellan örter och kryddor är perfekt så har vi alla fall en kryddblandning som är himmelskt god till köttfärssås!

 

 

Recept på Köttfärssås

Börja med att bryna färsen med lite salt och svartpepparköttfärsås på fat med randig duk under

Mängden färs beror på hur många ni är, vi brukar använda ca 500gr blandfärs till 4 portioner. (då kan det räcka till en matlåda med).

Beronde på vilken färs ni valt så tillsätter ni en burk med krossade tomater när ni brynt färsen, och innehållet i vår kryddblandning.

1 msk Torkad vitlök
2 msk Lökflingor
4-5 msk Oregano
2 msk Mejram (eller 1 extra msk oregano)
2 msk Timjan
1 msk Salvia
1 msk Rosmarin
2 msk Basilika

Koka favoritpastan och NJUT!

 

Vilken är din favoritkrydda till köttfärssås??

Om du har lust att svara kanske vi kan lägga upp ditt recept i vår blogg!! Om du inte vill att ditt namn är med är det bara att säga att du vill vara anonym

2 tankar om “Världens bästa köttfärssås!

 1. Emelie says:

  Den bästa “kött”färssås jag gjort (gör) består av Anammas formbara färs (ja sojafärs, helt veganskt!), kryddar med paprikakrydda, lägger till hackad lök och lite vitlök som jag brynt innan färsen. Orkar jag inte tar jag lök- och vitlökspulver. Sen i med krossade tomater, brukar välja den som redan är smaksatt med basilika. Sen Plantis havregrädde (den är bra då den har lite tjockare konsistens än andra veganska alternativ.) Ibland slänger jag i lite av Tony’s krydda och lite extra basilika. Litegrann oregano och en skvätt kinesisk soja. Puttra puttra puttra och ta i lite mer med chili och eller vitlök för mer spice! Enjoy!

  • Mr Curry says:

   Tack Snälla Emelie för att du delar med dig av ditt favorit recept för köttfärssås(vegan style)
   Är det ok om vi lägger till det på vår blogg under recept?

   Lasse

Comments are closed.