chili con carne på bordet med glas och bröd

Chili Con Carne

Detta fantastiska recept på chili con carne måste vara en av de bästa rätterna att servera till vänner för en avslappnad samvaro. En favorit som är lätt att dela som använder vanliga ingredienser från ditt skafferi.

Ingredienser

1 stor lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 rågad tsk hett chilipulver (eller 1 jämn msk om du bara har milt chilipulver)
1 tsk paprika
1 tsk malen spiskummin
500 g magert nötfärs
1 buljongtärning
400g burk hackade tomater
½ tsk torkad mejram
1 tsk socker (eller lägg till en bit mörk choklad i storleken med en tumnagel tillsammans med bönorna istället, se tips)
2 msk tomatpuré
410g burk röda kidneybönor
vanligt kokt långkornigt ris,
och gräddfil att servera med

Gör så här

STEG 1
Förbered dina grönsaker. Hacka 1 stor lök i små tärningar, ca 5 mm i fyrkant. Det enklaste sättet att göra detta är att skära löken på mitten från rot till spets, skala den och skiva varje halva i tjocka tändstickor på längden. Skär inte riktigt hela vägen till rotändan så att de fortfarande hålls ihop. Skär över tändstickorna i snygga tärningar. Skär 1 röd paprika i halvor på längden, ta bort stjälken och skölj bort fröna och hacka sedan. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor.
STEG 2
Sätt pannan på plattan på medelhög värme. Tillsätt 1 msk olja och låt stå i 1-2 minuter tills det är varmt. Tillsätt löken och stek, rör om ganska ofta, i cirka 5 minuter, eller tills löken är mjuk och något genomskinlig. Häll i vitlök, röd paprika, 1 rågad tsk hett chilipulver eller 1 struken msk milt chilipulver, 1 tsk paprikapulver och 1 tsk malen spiskummin.
Rör om ordentligt och låt den sedan koka i ytterligare 5 minuter, rör om då och då.
STEG 3
Bryn 500 g mager nötfärs. Skruva upp värmen lite, lägg i köttet i pannan och bryt isär det med din sked eller stekspade. Blandningen ska fräsa lite när du tillsätter färsen. Fortsätt att röra och hacka i minst 5 minuter, tills all färs är i enhetliga, färsstora klumpar och det inte finns några rosa bitar. Se till att hålla värmen tillräckligt hög för att köttet ska stekas och bli brynt, istället för att koka.
STEG 4
Gör såsen. Smula 1 buljongtärning i 300 ml varmt vatten. Häll detta i pannan med färsblandningen. Tillsätt en burk 400 g hackade tomater. Häll i ½ tsk torkad mejram, 1 tsk socker och tillsätt en rejäl nypa salt och peppar. Spritsa i ca 2 msk tomatpuré och rör om såsen väl. Sjud det försiktigt. Koka upp det hela, rör om ordentligt och lägg ett lock på kastrullen. Sänk värmen tills det bubblar försiktigt och låt stå i 20 minuter och sjuda.
STEG 5
Titta till pannan då och då för att röra om den och se till att såsen inte fastnar i botten av pannan eller att den inte torkar ut. Om den gör det, tillsätt ett par matskedar vatten och se till att värmen verkligen är tillräckligt låg. Efter att ha puttrat försiktigt ska färsblandningen se tjock, fuktig och saftig ut. skölj och låt en burk (400 g) röda kidneybönor rinna av i en sil och rör ner dem i chiligrytan. Koka upp igen, och sjud försiktigt utan lock i ytterligare 10 minuter, tillsätt lite mer vatten om det ser för torrt ut.
STEG 6
Smaka av lite av chili con carnen och krydda. Det kommer förmodligen att krävas mycket mer krydda än du tror. Sätt nu tillbaka locket, stäng av värmen och låt din chili stå i 10 minuter innan servering. Detta är verkligen viktigt eftersom det låter smakerna blandas.
STEG 7
Servera din Chili con carne med gräddfil och vanligt kokt långkornigt ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *