Den största skillnaden mellan Cassia och Ceylon kanel
Den största skillnaden mellan Cassia och Ceylon kanel

Den största skillnaden mellan Cassia och Ceylon kanel ligger i deras botaniska ursprung, smakprofiler och kemiska sammansättningar. Här är de viktigaste distinktionerna:

1. Botaniskt ursprung: Cassia och kanel kommer från olika växtarter. Cassiakanel, kommer från trädet Cinnamomum kassia, medan Ceylonkanel eller äkta kanel, kommer från trädet Cinnamomum verum. Båda träden är en del av samma botaniska familj. Men de kommer från olika delar av världen.

  • Kassiakanel – Cinnamomum cassia, som kommer från Kina och kringliggande områden.
  • Ceylonkanel eller äkta kanel – Cinnamomum verum, som kommer från Sri Lanka.

2. Smakprofil: Cassia och Ceylonkanel har olika smakprofiler. Cassia tenderar att ha en starkare och mer intensiv smak jämfört med kanel. Den kännetecknas av en kryddig, söt och lätt träig smak. Kanel, å andra sidan, har en mildare och sötare smak med delikata citrustoner.

3. Utseende: Cassia och kanel skiljer sig också åt i sitt fysiska utseende. Cassia kanelstänger är mörkare i färgen och består av ett tjockt lager av rullad bark, medan Ceylonstänger är ljusare med tunnare, mer fibrösa lager. Skillnaden är svårare att göra med den pulveriserade formen, men om den inte nämns på etiketten är det säkert att anta att du köper kassiakanel.

4. Kumarininnehåll: En betydande skillnad mellan kassia och kanel är deras kumarininnehåll. Kumarin är en naturligt förekommande förening som finns i vissa växter, inklusive kanel och kassia. Cassia innehåller en högre mängd kumarin jämfört med kanel. Att konsumera stora mängder kumarin kan vara skadligt för levern. Därför är Ceylonkanel, som har lägre kumarinnivåer, ofta att föredra för regelbunden konsumtion.

5. Kulinarisk användning: Cassia och kanel används i olika kulinariska traditioner. Cassia används ofta i kinesiska, indiska och indonesiska kök, där dess starka smak är väl lämpad för salta rätter, curryrätter och kryddblandningar. Kanel, särskilt Ceylonkanel, är ofta gynnad i västerländska kök och används ofta i desserter, bakverk, bakverk och drycker.

 

Cassia är den mest tillgängliga och vanligaste varianten av kanel. Cassiakanel kommer vanligtvis från Indonesien och Kina och är billigare och ger den karakteristiskt sötare smak som de flesta önskar. Problemet: kassiakanel innehåller mycket kumarin, en kemisk förening och naturligt blodförtunnande medel som producerar dess sötare lukt och smak. Att ha mer än 0,05 milligram kassiakanel per kilo kroppsvikt kan leda till leverskador, försämrad kognitiv utveckling och till och med cancercellbildning. Således kommer bara 1,5 teskedar av denna typ av kanel att överskrida den dagliga gränsen för en person som väger 80 kg.

Ceylon, å andra sidan, är “äkta” kanel som kommer från Sri Lanka, Madagaskar och Seychellerna. Vanligtvis dyrare, Ceylon har en lättare, ljusare och kryddigare smak än kassiakanel. Den goda nyheten: den har 63 gånger MINDRE kumarin än kassia så den är säkrare att använda, särskilt i stora mängder.

Så, hur kan du se skillnaden? Cassia kanelstänger är mörkare i färgen och består av ett tjockt lager av rullad bark, medan Ceylonstänger är ljusare med tunnare, mer fibrösa lager. Skillnaden är svårare att göra med den pulveriserade formen, men om den inte nämns på etiketten är det säkert att anta att du köper kassiakanel. Ceylon kommer att märkas som sådan och har en högre prislapp att följa.

Sammanfattningsvis, om du är en frisk individ som njuter av ett stänk kanel här och där, kommer den använda typen att ha minimal inverkan. Men om du använder kanel dagligen och/eller kämpar med hälsoproblem rekommenderar vi att du uppgraderar till “äkta” Ceylonkanel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *