Kalops – en härlig och mättande höstgryta som är perfekt att laga tillsammans med familj och vänner

 

Kalops - en härlig och mättande höstgryta

 

Hösten är här och det är dags att börja laga härliga och mättande höstgrytor. Kalopsen är en klassisk svensk rätt som är perfekt för den här årstiden. Den är krämig, smakrik och mättande, och den är perfekt att laga tillsammans med familj och vänner.

I det här blogginlägget kommer vi att ge dig ett recept på en traditionell kalops. Vi kommer också att ge dig några tips på hur du kan göra din kalops ännu godare.

Ingredienser

    • 1 kg nötkött i bitar

Höstens härliga grytor

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 msk timjan
  • 1 msk mejram

Gör så här:

  1. Bryn köttet i en stor gryta.
  2. Tillsätt lök, morötter och selleri och låt fräsa i några minuter.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Strö över vetemjöl och låt fräsa ytterligare några minuter.
  5. Häll på vin och vatten.
  6. Lägg i lagerblad, kryddpepparkorn, timjan och mejram.
  7. Låt grytan sjuda under lock i 2-3 timmar, eller tills köttet är mört.
  8. Servera med potatis, ris eller pasta.

Tips:

  • För att få en ännu djupare smak kan du tillsätta en skvätt rödvinsvinäger eller balsamvinäger.
  • Om du vill ha en mer kryddig kalops kan du tillsätta mer kryddpepparkorn eller en tsk chilipulver.
  • Du kan också tillsätta andra grönsaker till grytan, till exempel champinjoner, blomkål eller broccoli.

Serveringsförslag:

  • Servera kalops med potatis, ris eller pasta.
  • Du kan också servera grytan med en klick lingonsylt eller en klick crème fraiche.
  • Om du vill ha en mer matig måltid kan du servera grytan med en sallad eller en bit bröd.

Njut av god mat i goda vänners lag under höstens mysiga stunder inomhus!