10 NÖDVÄNDIGA KRYDDOR OCH TORKADE ÖRTER FÖR VARJE HEMKOCK

Har du någonsin undrat vilka kryddor du ska ha i ditt skafferi? Oavsett om du precis har börjat fylla på din kryddhylla, eller försöker plocka ner saker, är den här listan med de 10 nödvändiga kryddorna och torkade örterna för varje hemmakock den ultimata guiden för att komplettera ditt skafferi.

kryddor på skedar i rad på mörk botten
Okej, salt och hela pepparkorn (skaffa dig en pepparkvarn, jag lovar) är båda absolut nödvändiga kryddor, men de är så vanliga att de inte får ta plats på den här listan över viktiga kryddor och torkade örter. För, ja, det är ganska givet. Vanligt salt är bättre än flingssalt eftersom det går mycket längre in när man kryddar, de flesta recepten är utvecklade med vanligt salt, och det har lite mer energi. Flingsalt är också en viktig krydda, men reservera det för bordet och vid bakning, om inget annat anges.

Som en tumregel bör alla kryddor och torkade örter förvaras svalt och mörkt. Många människor tenderar att förvara kryddor nära eller ovanför sin spis av lätthet under matlagning. Men värmen som avges från spishällen och ugnen kan skada kryddorna och minska deras styrka. Dessutom börjar de flesta torkade örter och kryddor tappa styrkan efter 6 månader, även om de fortfarande går bra att använda, tänk bara på det och justera krydda (lägg till mer) när du lagar mat, om det behövs.

Nu ska vi komma till de goda sakerna! Här är de 10 nödvändiga kryddorna för ditt kryddskåp.

10 NÖDVÄNDIGA KRYDDOR:

RÖDA CHILI FLINGOR
Oavsett om du gör hemmagjord marinarasås eller toppar en avhämtningspizza, är röda chili flingor viktiga för att tillföra en kick av hetta till dina måltider. Använd röda chili flingor i pasta- och pizzasåser, soppor, allt med korv, saltlake och marinader.

VITLÖKSPULVER
När du har ont om tid och behöver lägga till en kick av vitlök till vad du än lagar, är vitlökspulver en bra genväg. Även om färskt alltid är bäst, är det bra att ha vitlökspulver till hands för hektiska kvällar. Hoppa över alla med tillsatta örter och smakämnen. Och om du undrar, vitlökssalt är helt enkelt vitlökspulver med salt tillsatt (så hoppa över vitlökssalt och få mer valuta för pengarna med vitlökspulver). Använd vitlökspulver i rubs, kryddblandningar, dressingar och vinägretter.

MALD KANEL
En absolut nödvändighet i bakning och matlagning. Kanel är mest bekant för människor i söta tillämpningar, men det är också vanligt i salta rätter för att lägga till djup av smak och dimension. Använd den i desserter, bröd, drinkar, grytor, curryrätter, såser och chili.

HEL MUSKOTNÖT
Ja, du behöver hel muskotnöt, vilket betyder att du behöver ett mikrorivjärn. Men tro mig, riven färsk muskotnöt ger så mycket mer smak än de färdigmalda sakerna. Dessutom kommer du att använda ett mikrorivjärn för massor av saker, jag använder min dagligen för att fräsa citrus och riva parmesan. Använd muskotnöt i desserter, bakverk, drycker och allt krämigt som Alfredo, grundläggande vita såser, potatissoppa och mer. Det läggs också ofta till grönsaker och köttfärsrätter.

CAYENPEPPAR
På samma sätt som röda chiliflingor, tillför cayennepeppar värme till en myriad av rätter. Denna mångsidiga krydda, gjord av mald chili, används ofta i heta såser och är utbredd i mexikanska, Cajun, södra och indiska köken. Lägg till en liten kick till chokladvåfflor med en rejäl dos cayennepeppar.

MALD KUMMIN
Egentligen är den torkade frukten av en växt i persiljefamiljen, kummin finns i både frö- och mald form, men mald visas på denna lista delvis på grund av dess bekvämlighet. Denna aromatiska krydda används mycket i Mellanöstern köket samt asiatiska och nordafrikanska.

Kummin är hemma i dessa Healthy Chiles Rellenos.

LÖKPULVER
Lökpulver gör listan av samma anledning som vitlökspulver gör. Det är bra för hektiska kvällar eller när du är i en knipa. Använd lökpulver i rubs, kryddblandningar, dressingar och vinägretter.

VÄSENTLIGA TORKADE ÖRTER:

TORKADE LAGERBLAD
En aromatisk ört med träaktig arom, torkade lagerblad används ofta i grytor, soppor, långkokade rätter, kötträtter och grönsaksrätter. De flesta recept kräver 1–2 torkade lagerblad eftersom för många kan göra att rätten blir bitter. De bör tas bort från maten innan de äts.

TORKAD BASILIKA
Även om torkad basilika inte liknar färsk basilika i smaken, är det en viktig torkad ört att ha i din kryddhylla. Det passar utmärkt till italienska rätter och lyfter upp smaken i soppor och tomatsåser. När det är säsong rekommenderar jag att du har färsk basilika till hands så mycket som möjligt.

TORKAD OREGANO
Besläktad med mejram, oregano är mer skarp i smaken och förekommer mycket i medelhavsmatlagning. Använd torkad oregano i grekiska rätter, pizza, kötträtter och grönsaksrätter.
Torkad oregano erbjuder en klassisk behaglig örtig smak.

HAR DU MER PLATS? FYLL UPP DIN KRYDDHYLLA MED DESSA KRYDDOR:

MALEN KARDEMUMMA
Du vet att jag är besatt av kardemumma. Denna aromatiska krydda är fantastisk i cocktails och bakning samt curryrätter och grytor. Smaka av allt eftersom, för lite räcker långt.
Jag hänvisar dig till kardemummaarkivet på ZK.

TORKAD ROSMARIN
Använd denna aromatiska krydda i grytor, soppor, kötträtter och grönsaksrätter.

TORKAD DILL
Använd torkad dill i salladsdressingar och vinägretter, yoghurtsåser och dipp.

CURRY PULVER
En blandning av mer än 20 örter, kryddor och frön, currypulver kan användas i mycket mer än bara curryrätter. Använd den i kakor, fyllda svampar, eller strö den över popcorn.

MALEN KORIANDER
Korianderväxtens malda frön, vars blad kallas koriander, används i en mängd olika rätter. Jag gillar att använda den i tacos, guacamole och curryrätter. Koriander är ett måste i frukostburritos.

TORKAD MALEN INGEFÄRA
Perfekt i kryddstark bakning, curryrätter, kötträtter och soppor.

RÖKT PAPRIKA
Denna milda krydda ger en rökig ton till skaldjurs-, grönsaks- och äggrätter.

CHILI PULVER
En bra genväg i köket, Chipotle rökt chilipulver är en kryddblandning gjord på jalapeno. Du är mycket mer bekant med färska jalapeños som används till salsa, kebab och cocktails. Låt oss presentera dig för dess mer kraftfulla, snyggare form, Chipotle Chili! Jalapeno är en av de viktigaste och populära chili sorterna i Mexiko och USA. Denna chilisort är medelhög och mycket fruktig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *