Fior di Sale Salt från Sicilien
Vår Fior di Sale som vi lagerhåller skördas endast i juli varje år på grund av de ideala miljöfaktorerna: värme, vind och sol. De tillgängliga mängderna är otroligt små på grund av denna begränsning. Saline Culcasi förklarar processen för att tillverka Fior di Sale som att ”saltet kristalliseras genom avdunstning av modervattnet inuti salttankarna.” Till skillnad från annat salt bildas detta flytande på vattenytan och skördas med en träkratta, som kallas ”pidocchio fiorito”. Efter att saltet försiktigt har krattats bort från vattnet placeras det i en trälåda för att torka naturligt.
Smaken är mycket delikat. Fior di Sale bör användas som garnering eller avslutande salt, istället för under tillagningsprocessen. Vi föreslår det på både söta och salta rätter, eftersom det kan användas för att förbättra choklad, karamell, fisk, ägg eller grönsaker.
Saltblommans historia är ganska intressant, eftersom den inte alltid ansågs vara en värdefull produkt. Människor som skördar salt kallas paludiers, och i århundraden skrapades Fior di Sale bort och kastades, eller gavs till arbetare eftersom det störde avdunstningsprocessen. Efterfrågan på Fior di Sale blev dock tydlig i lokala områden nära saltpannorna. När mekanisk saltbrytning började blev salt billigt och efterfrågan på den dyra saltblomman sjönk kraftigt, men på senare år anses det vara en värdefull vara. Vi har begränsade lager tillgängliga på salt, när det väl har skördats!
Det sicilianska saltet kan bara samlas in när det är mycket soligt, torrt och med långsamma, jämna vindar. På grund av dess form bildas fior di sale i små mängder. Varje saltmyr producerar bara cirka ett kilo per dag. På grund av detta och det arbetsintensiva sättet det skördas på är fiore di sale den dyraste salten.
Utseende: Vit, gråaktig
Smak: Salt
Form: Mjuka, något skarpa saltkristaller
Kornstorlek: 0,5 – 2,0 mm
Maria (verifierad ägare) –
Gunilla (verifierad ägare) –
Gott!