Namnet Cayennepeppar kommer från det vanliga engelska språket “chilipeppar”. Ordet peppar kommer från det latinska ordet “piper”. Men hur kom det sig att chili blev förknippad med peppar? När Christopher Columbus letade efter en kortare väg till Indien 1492, var huvudsyftet med hans resa i Spaniens ekonomiska intresse – handel med kryddor. Särskilt svartpepparkorn var en värdefull och dyr vara i Europa. Förutom potatis tog Columbus också med sig chilin till Spanien. Därav det vanliga namnet “spansk peppar”. De små chilibären, som ofta används av de också falskt namngivna “indianerna”, var ett värdefullt pris för Columbus. Han antog att de var en typ av peppar, och inte nattskygga växten “Capsicum”. Denna felaktiga tolkning är anledningen till att termer som Cayennepeppar och inte rätt Cayenne -chilipulver fortfarande används idag.
Chilins ursprung
Chili är den mest använda kryddan i hela världen. Den kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, där de har vuxit och odlats sedan före Maya eran. Efter upptäckten av Amerika av Christopher Columbus drog chilin ut med sjömännen på sin segermarsch över hela världen. Idag används främst 5 odlade typer av chili för jordbruk, som i sin tur har producerat över 3000 olika sorter.
Kryddig styrka – capsaicin
Det som gör chilin så stark är capsaicin, en alkaloid som samlas i chilipepparens fröhinnor (de bleka membranen som fröna hänger ifrån). Detta ämne påverkar däggdjurs värmereceptorer och därmed också ett bedrägeri för människor – det minskar smärttröskeln för temperaturer så att temperaturer under 37° C också uppfattas som brinnande heta.
Styrkenivåer – mätning i Scoville enheter
För att etablera ett vetenskapligt sätt att jämföra olika grader av kryddighet(styrka), utvecklade kemisten Wilbur Scoville ett test 1912, där en tinktur av chili späddes så mycket tills flera testare inte kunde upptäcka någon mer kryddig hetta. Utspädningsgraden definierades sedan som en måttenhet, som kallades Scoville värmeenhet, eller SHU. Idag mäts styrkan hos chili med hjälp av mer exakta kemiska analysmetoder som kallas högpresterande vätskekromatografi.
Jari Gröhn (verifierad ägare) –