Julkryddor utspridda på ett bord

URSPRUNGET TILL VÅRA FAVORIT JULKRYDDOR

Kanel, kryddnejlika, muskotnöt och ingefära har alla blivit synonymt med jul. Men varifrån kommer dessa fantastiskt doftande julkryddor?

Kryddor började bli populära i England under medeltiden när soldater och handlare förde tillbaka dem från avlägsna hörn av världen. Deras sällsynthet gjorde kryddor till en uppskattad handelsvara, mest reserverad för de rika och kungligheterna. Eftersom julen var en tid för stora fester, blev många kryddor synonyma med den här tiden på året, med traditionella rätter som fick en exotisk översyn med introduktionen av några fantastiskt smakrika kryddor.

Här är historierna bakom några av våra favoriter bland julens kryddor.

KANEL

Kanel, Nr 1 bland Julkryddor, som anses vara mer värdefullt än guld i vissa antika kulturer, har en lång historia och ledde till att många handlare och sjömän – inklusive Christopher Columbus – letade igenom världen efter en källa till kryddan. Skördad från den inre barken av kanelträd, kanel kommer från i länder som Sri Lanka och Indien. Det är inte bara smaken av kanel som är användbar vid matlagning – den hämmar också tillväxten av bakterier på kött och har använts för sina konserverande egenskaper sedan urminnes tider.

Kryddnejlika på fat

KRYDDNEJLIKA

Egentligen blomknoppar från ett träd hemmahörande i Indonesien, kryddnejlika används som en krydda på grund av den aromatiska kvaliteten de tillför köket. Kryddnejlika är kända för att ha funnits i tusentals år, efter att ett keramiskt kärl som innehåller kryddnejlika från 1721 f.Kr. upptäcktes i Syrien. Man tror till och med att en kinesisk ledare under Han-dynastin krävde att alla som talade med honom skulle tugga kryddnejlika för att fräscha upp andedräkten först! Förutom att det är en av de populära julkryddor i julens kulinariska skapelser, används kryddnejlika också regelbundet tillsammans med kanel och spiskummin i mexikansk och peruansk mat.

MUSKOT

Denna krydda görs genom att mala frön från muskotträdet till pulver. Muskotnöt är en annan av de julkryddor som härstammar Indonesien, som först upptäcktes på ön Pulau Ay för ungefär 3 500 år sedan. Muskotnöt upptäcktes snabbt ha många användbara egenskaper som hjälpte till att bevara mat och ansågs avvärja pesten. Handlare som först upptäckte kryddan höll dess ursprung hemligt så att de kunde behålla monopolet på det prisade föremålet. Många strider följde för att få kontroll över öns källa, men nuförtiden är det inte ett problem, eftersom minst 10 000 ton muskotnöt produceras över hela världen varje år.

Muskot hel och riven
Ingefära hel och hackad

INGEFÄRA

En av flera härliga Julkryddor ifrån Sydostasien, här användes ingefära flitigt i antika kulturer för att behandla olika sjukdomar och krämpor. Redan under 1:a århundradet odlades den i flera länder och transporterades till Europa. Många människor vänder sig till ingefära idag för att hjälpa till att lugna magen, men det är mest populärt i matlagning. Förutom festliga godsaker som pepparkakor, serveras ingefära överallt från sushibarer som inlagda tillbehör till gravies av indiska curryrätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *