Vad gör man med fermenterad svart vitlök

Vad gör man med svart vitlök

Det bästa sättet att njuta av smaken av svart vitlök är att förbereda recept minst en dag i förväg. Det gäller särskilt potatissallader och smörgåsdressingar. Du har säkert gjort en maträtt och tyckte att den saknade den smak du hoppats på. Oroa dig inte, svart vitlök är inte en ersättning för vanlig vitlök. Snarare ger det antioxidanter och en komplex smak.

Fermenterad vitlök

Även om den svarta vitlökens vurm kan verka som en marknadsföringsgimmick, visar forskning att fördelarna med fermenterad svart vitlök uppväger nackdelarna. Medan svart vitlök saknar den hälsosamma ingrediensen allicin, innehåller den andra näringsämnen som gör den till en potent antiinflammatorisk och immunförstärkande mat. Den har också en unik smak.
Fermenterad vitlök bör ta minst en månad att mogna helt. Dock kan jäsningen förkortas med riskokare, lerkrukor och snabbgrytor. Det är dock viktigt att notera att dessa apparater inte har den rumstemperaturkontroll som jäst vitlök kräver.
Fermenterad svart vitlök har en mild, mjuk smak och saknar den skarpa smaken av rå vitlök. Smaken kan variera från sats till sats, beroende på mängden socker i vitlöken. En glödlampa med hög sockerhalt kommer att ha en mildare smak, medan en med låg sockerhalt blir skarpare och surare. Smaken är dock generellt mycket mild och dämpad. Vissa har sagt att det liknar smaken av balsamvinäger eller söt tamarind.

Det är inte en ersättning för vanlig vitlök

Fermenterad vitlök är inte en ersättning för vanlig eller färsk vitlök, och kanske inte har samma smak. Det finns många varianter, och vissa kan ha en starkare eller mildare smak, eller nya smakblandningar. Vissa kan också innehålla kemikalier för att hålla dem fräscha längre. Det är bäst att experimentera med olika smaker för att göra din meny intressant och varierad. Att använda samma typ av vitlök till varje maträtt blir snabbt tråkigt, så några olika sorter kan vara till hjälp.
Även om svart vitlök kan se ut som vanlig vitlök, har den en distinkt smak och näringsvärde. Den har en mild, måttligt kryddig smak och varma toner, vilket kan lägga till smaken i många recept. Dess näringsvärde och hälsofördelar är exceptionella. När svart vitlök botas, främjar det Maillard-reaktionen, en kemisk reaktion mellan aminosyra och socker. Detta ger hundratals olika smakföreningar.

Den har antioxidanter

Fermenterad vitlök är inte bara läcker, utan den är också laddad med antioxidanter och andra viktiga näringsämnen. Dess jäsningsprocess återställer näringsämnen och tar bort den skarpa smaken och lukten. Resultatet är en mycket trevligare, lättare att äta vitlök än sin vita motsvarighet. Antioxidanterna i bekämpar fria radikaler och förhindrar oxidativa skador som bidrar till flera sjukdomar. De har också kopplats till cancerprevention.
En nyligen genomförd studie tyder på att svart vitlök minskar nivåerna av ureakväve i blodet, ett protein som orsakar högt blodtryck och leder till hjärtsvikt. Det hjälper också till att reglera metabolismen av fett, så svart vitlök kan minska nivåerna av fetter och öka HDL-kolesterol hos vissa individer.

Den har en komplex smak

Processen genom vilken svart vitlök utvecklar sin distinkta smak och färg är komplex. Processen är resultatet av en kemisk reaktion som kallas Maillard-reaktionen. Denna reaktion ger ett brett spektrum av komplexa smakföreningar beroende på typ av mat, tillagningstid och temperatur. Processen är också starkt beroende av luft och fukthalt i luften.
Många människor är fascinerade av den komplexa smaken. Doften och smaken av denna mystiska ingrediens sträcker sig från sött och surt till salt. Dess arom liknar tamarind och påminner också om melass.

Det har hälsofördelar

I en studie har svart vitlök visat sig minska kroppsvikten, minska magfettet och minska storleken på fettceller. Det minskade också triglycerider och LDL-kolesterolnivåer och ökade HDL-nivåer. Dessutom kan det också minska inflammation. Forskare tror att svart vitlök har anti-aging egenskaper och kan hjälpa till att förebygga Alzheimers sjukdom och andra former av demens.
Svart vitlök kan också minska förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar och kan vara fördelaktigt för ett antal kroniska hälsoproblem. De organiska svavelföreningarna som finns är antioxidanter och kan hjälpa till att förhindra plackuppbyggnad i artärerna. Detta kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom, som har kopplats till högre kolesterolnivåer. Fermenterad vitlök kan också minska storleken på tumörer och förbättra blodflödet.