Ekologiskt Tonkasocker, med 2% tonkabönor
Socker med vanilj och kolaliknande toner av Tonkaböna
Den fascinerande Tonkabönan har blivit mycket mer än bara ett hemligt tips för älskare av sensuella och exotiska rätter.
Tonkasocker är perfekt till desserter som sufflé, parfait, risgrynsgröt, bakverk eller den fantastiska crème brûléen. Aromerna av vanilj, mandel, marsipan och skogsruff lovar en sann smakexplosion.
Eftersom Tonkabönan inte är så lätt att dosera på grund av dess otroligt intensiva aromer var det självklart att kombinera den med det bästa rårörsockret i det perfekta blandningsförhållandet.
Prova vårt Tonkasocker i varma drycker eller desserter, förfina din vispgrädde eller tillsätt en nypa Tonkasocker till din tomatsås. Användningen och bearbetningen av Tonkabönor har aldrig varit enklare.
Tonkasocker är också ett riktigt alternativ till vaniljsocker.
För dig som hellre vill köpa Malda Tonkabönor klicka här>>, och för er som vill köpa våra hela tonkabönor klicka här>>
Finmalda tonkabönor i kombination med fint rårörsocker:
Tonkasocker från Kryddhyllan, med sin ljuvliga doft av vanilj och mandel, harmoniserar perfekt med alla sorters desserter som innehåller kakao, kokos eller vallmofrön.
Användning
Den intensiva smaken av tonkabönsocker sötar allt från glass, smöret inuti bullar, parfait till mousse eller frukt med en exotisk arom.
Ingredienser
Rårörsocker, tonkaböna
Smak och arom: Vanilj, mandel, trädruff, sött
Produktstil: kristallin, ljusbrunt till cremefärgat
Förvaring: Förvaras på en sval, torr plats.*
Hållbarhet: 2 år
Ursprungsland: Brasilien (blandas i Tyskland)
*Tonkasocker tenderar att klumpa sig, se till att den förvaras så perfekt som möjligt (förpackad i en
lufttät påse på en torr och mörk plats).
Vad är en Tonkaböna?
Den här lilla bönan kommer från Sydamerikas djup och reser en lång väg för att bli en del av vår matlagning. I sin naturliga livsmiljö kan tonkabönan hittas växande i regnskogarna i Brasilien, Peru och Venezuela – nästan helt motsatt klimat och miljö till Norden!
Bönorna själva är faktiskt fröet från tonkaträdet (eller Dipteryx odorata om du känner dig vetenskaplig) och finns i hjärtat av tonkafrukten, som råkar vara en favoritmat för djungelfladdermöss.
I vissa delar av världen är bönan också en favorit bland Voodoo-präster som söker den för dess kraftfulla mystiska egenskaper.
Så exakt hur hamnade något som hittats på andra sidan jorden i vårt kök? Tro det eller ej! Hur konstigt detta än kan tyckas, är tonkabönan faktiskt mest använd inom konfektyr och i kockarnas kök där den är känd för sina söta, vaniljliknande egenskaper.
Till doften avger de vad som bara kan beskrivas som en distinkt marsipan/Battenberg (mandelarom) – men det är bara halva historien.
När det kommer till smak ger bönan en rik, lätt nötaktig vaniljsmak, med inslag av söt krydda för extra läckerhet.
Liksom muskotnöt kan tonkabönor vara giftiga och bör konsumeras med måtta. Höga doser kumarin kan vara farligt, så behandla med respekt och njut av denna unika krydda.
Tonkaböns historia
Tonkabönor (Dipteryx odorata) Tonkabönor växer på ett tonkaträd och är kärnorna i frukten som dessa träd bär. Tonkabönor är smala, svarta långsträckta och skrynkliga bönor med en brun insida.
Produktion av Tonkabönor
Efter att fröna skördats torkas de och blötläggs i alkohol eller rom i 24 timmar. Tonkabönor indränkta i rom har en smak av vanilj, mandel och rom. Detta gör dem till en perfekt smaksättning för desserter och bakverk. Efter att alkoholen tillsatts torkas bönorna igen och en jäsningsprocess äger rum.
Användningen av malda Tonkabönor
Tonkabönan, eller egentligen kärnan från ett tropiskt träd, inspirerar människor med sin ojämförliga smak. Inslag av vanilj, rom och bittermandel kombinerat med fin, bitter kanelsmak kan användas för att förfina bakverk, söta rätter, desserter och mycket mer.
Dess unika smak förfinar bakverk, söta rätter, desserter och mycket mer Med tanke på den mycket intensiva smaken och det höga kumarininnehållet som naturligt finns i Tonkabönor, använd mycket sparsamt!
Var köper jag ekologiska tonkabönor?
Du kan köpa dem hos oss på Kryddhyllan.nu såklart. I vår webbshop kan du beställa ekologiska smakämnen i mängder. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och missa inte fler erbjudanden om ekologiska smakämnen.
Ekologiska Premium Tonkabönor Hela
Denna produkt är en ekologisk certifierad produkt av premiumkvalitet. Tack vare detta certifikat vet du att det du köper har skapats med öga och omsorg om människor och natur. Kryddhyllan står för produkter som är hälsosamma och av högsta kvalitet. De (ekologiska) naturprodukterna vi har valt kommer från olika regioner i världen. Alla produkter kontrolleras i Europa och förpackas ofta även där.
100 % kontrollerat ekologiskt och pålitligt. Dessa ingredienser är garanterat fria från alla möjliga tillsatser som socker och fetter och uppfyller alla europeiska krav vad gäller bekämpningsmedel. Kvaliteten på våra produkter kontrolleras regelbundet.
Läs mer
CARINA BERGDAHL (verifierad ägare) –
Det mesta hade läckt ut i kartongen
Linda Runesson (verifierad ägare) –
Kim K. (verifierad ägare) –
Owaoo vilket gott socker helt otroligt passar utmärkt i kaffe latte… kakor vanilj doften så härlig .
Marianne (verifierad ägare) –
Bra!
Per Arne Elmqvist (verifierad ägare) –
Har inte använt den än, men den är säkert kanon!