Ingefära Finmalen
En av de äldsta smakerna som används av människan. Om kryddor var böcker skulle ingefära inte vara en gammal lunta eller förfallen skriftrulle utan en mejslad stentavla som beskriver dess medicinska värme och penetrerande smak. Ingefära Finmalen räknas såväl som torkad och som malen till en av de mest kända köksörterna. Det är främst rotstocken som kommer till användning och där som de flesta näringsämnena befinner sig, men i vissa kulturer används även bladen till matlagning.
Ingefära är en älskad och viktig ingrediens i asiatisk, orientalisk och karibisk kokkonst. Grönsaks- och curryrätter, ris, pickels, kött och fisk smaksätts med ingefära. Kineserna skiljer på ung ingefära som används till inläggningar och gammal ingefära som säljs färsk avsedd för matlagning. Ingefära introducerades i Nordeuropa av romarna och var under medeltiden en av de mest använda kryddorna bland annat som smaksättare av sötsaker. Bruket att smaksätta söta anrättningar lever kvar i bakverk, marmelader och i godis. Anses passa särskilt väl tillsammans med päron. Pepparkakor (gingerbread på engelska) kryddas med ingefära och Ginger Ale/Beer är en klassisk engelsk läskande dryck. Som matkrydda används den i liten omfattning i de nordiska köken.
Ingefärspulver tillverkas genom att mala torkad ingefära till ett fint pulver. Dess uppfriskande doft i kombination med en bitande smak gör denna krydda till en oumbärlig ingrediens i livsmedelsbearbetning över hela världen. Pulveriserad ingefära är mer koncentrerad än dess färska motsvarighet, använd den därför i små mängder för att undvika alltför kryddade rätter.
Ingefära Finmalen använder du till:
fågel, lamm, fisk och skaldjur. Den kan serveras rent eller i olika blandningar (curry, chutneys, sylt, såser) som en krydda. Pepparkakor, rispudding, fruktsallad, te och fruktiga kalla rätter kan man också smaksätta med mald ingefära.
Hälsofördelar
Rik på mineraler, vitaminer och antioxidanter
Hjälper till med avgiftningar
Förhindrar förkylning och influensa
Smak och arom: Skarp
Förvaring: Förvara på en sval, torr plats.
Hållbarhet: 2 år
Produktstil: Pulver
Ursprungsland: Indien
Thomas Pettersson (verifierad ägare) –
Linda Runesson (verifierad ägare) –
Eva (verifierad ägare) –
Ann-Helén (verifierad ägare) –
Henrik Linde (verifierad ägare) –
Dessa påsar läckte, då de inte va korekt föreglade, men bra smak
Anna-karin Hall (verifierad ägare) –
Anette W. (verifierad ägare) –