Vår Uyuni ökensalt kommer direkt från Salar de Uyuni och bryts helt för hand . Det milda bordssaltet torkas och siktas endast för att få en jämn kornstorlek. Uyuni-saltet är ett perfekt bordssalt för universell användning i köket.
34.90 kr(100 gram)
Finns i lager
15% rabatt på hela köpet vid köp av minst 5 valfria kryddor!
Salar de Uyuni i sydvästra Bolivia ligger cirka 3700 meter över havet och var en gång den största saltsjön på jorden. Under regnperioden kan saltlagret, ibland över 15 meter tjockt, täckas av upp till en meter vatten och blir sedan en av de största naturliga speglarna i världen – därför är saltet även känt som Sel Miroir.
Uyuni Salt Flats är en av de mest fascinerande regionerna på vår planet, med bländande ljusstyrka under dagen och mycket kalla nätter, såväl som oförglömliga soluppgångar och solnedgångar.
Utseende: Vit, mot rosa korn
Smak: Salt
Form: fast
Kornstorlek: 1 – 5 mm
Mer fakta om Uyuni ökensalt och salt
Man utvinner 25 000 ton Uyuni ökensalt om året i Salar de Uyuni.
Vanligt koksalt som också kallas vakuumsalt är det salt som är absolut vanligast i matlagning och livsmedelsindustrin. Vakuumsalt tas upp från saltfyndigheter långt ner i marken. Rent vatten pumpas ner i dessa saltkällor som löser upp saltet och en saltlake transporteras upp. Från saltlaken tar man ut saltet som sedan renas. Efter reningsprocessen kokas vattnet bort i ett antal vakuumpannor för att slutligen bli helt rent och torrt salt. Det är denna typ av salt som används i fysiologisk saltlösning inom bland annat sjukvården och kallas då infusionssalt.
Havssalt utvinns genom att man låter vatten från saltrika hav dunsta av och det kvarlämnade saltet samlas in. Havssalt används främst till matlagning där det blivit mode då det sägs ge en fylligare smak. Huruvida detta är sant tvistar man om. Havssalt innehåller varierande mängd natriumklorid (NaCl) och andra mineralsalter, beroende på reningsgrad. FDA rekommenderar 97,5 procent natriumklorid.
Stensalt,bergsalt, eller halit, som det också kallas bryts i saltgruvor. Det är betydligt svårare att få detta salt helt rent vilket gör att den största användningen av stensalt i Sverige är som vägsalt för att smälta snö och is på vägar.
Salar de Uyuni (eller Salar de Tunupa) är världens största saltöken och ligger i södra Bolivia nära gränsen till Chile. Området med sina 10 582 kvadratkilometer är ungefär lika stort som Skåne, och sträcker sig över de två departementen Oruro och Potosí.
För 40 000 år sedan var saltöknen en del av en gigantisk förhistorisk sjö. Då sjön torkade bildades två mindre sjöar, Uru Urusjön och Poopósjön, och saltöknen Salar de Coipasa och Uyuni.
Från saltöknen utvinns ungefär 25 000 ton Uyuni ökensalt om året. Vidare används saltöknen som en farled genom Altiplano och är en relativt stor turistattraktion. Saltslätten har även världens största förråd av litium vilket man utvinner för produktion av litiumjonbatterier.
Saltöknar eller saltslätter är platta vidder täckta av salt och andra mineraler. De förekommer i öknar och är naturliga geologiska formationer till skillnad från saliner, som skapats av människan.
En saltöken skapas genom avdunstning av vattensamlingar, som sjöar eller dammar. Detta händer i klimat där vattenavdunstningen överstiger nederbörden, det vill säga i en öken. Om vattnet inte kan rinna ner i marken, blir den kvar på ytan tills den avdunstar och varvid den lämnar efter sig mineraler som fälls ut från saltjoner som finns upplöst i vattnet. Denna process kan ha pågått i tusentals år. Dessa mineraler speglar solens strålar och saltöknar upplevs ofta som vita.
Exempel
Salar de Uyuni i Bolivia är den största saltöknen i världen. Devil’s Golf Course i Death Valley är den största saltöknen i USA. Bonneville Salt Flats i Utah, där många hastighetsrekord har satts, är en välkänd saltöken i de torra områdena i västra USA.
"-Jag önskar att jag hade hört talas om Kryddhyllan tidigare. Deras kryddor är så mycket fräschare än de i min lokala butik. Jag blev förvånad över skillnaden i smak"
Fredrik (verifierad ägare) –