Chimichurri är en kryddstark sydamerikansk sås som passar bra till grillat kött, kyckling och fisk. Den kan också användas som marinad.
Chimichurri är en okokt sås som används både som ingrediens i matlagning och som bordskrydda för grillat kött. Finns i argentinska och uruguayanska köken, såsen kommer i en grön och röd version. Den är gjord av finhackad persilja, hackad vitlök, olivolja, oregano och rödvinsvinäger.
60.90 kr(30 gram)
Finns i lager
15% rabatt på hela köpet vid köp av minst 5 valfria kryddor!
I Argentina kombineras denna blandning av örter och kryddor med olja och vinäger och används som sås för grillat kött.
För bästa resultat, använd torkade örtblad – inte pulveriserade eller malda.
Recepttips på chimichurrisås:
Blanda 2 msk chimichurri krydda med 2 msk vardera olja och vinäger, tillsätt lite vatten så att konsistensen blir rätt och låt koka upp kort. Om du vill kan du även lägga till finhackade tomater och paprika, smaka av med salt och rörsocker. Såsen serveras kyld.
SERVERINGSFÖRSLAG:
Gnid in hela tri-tip (Tri-tip är en triangulär bit av nötkött från botten av ytterfilén) innan du steker; strö över hälleflundrafiléer innan du steker i pannan; gör en marinad för stekt kyckling genom att vispa 1/4 dl rub med 1/2 dl olivolja och 2 matskedar rödvinsvinäger.
Ibland hittar du Chimichurri märkt Pimentón Dulce eller Pimentón de La Vera Dulce; finns i vissa stormarknader, i specialbutiker och från kryddhyllan.nu förstås.
Sås nummer ett, och vanligtvis den enda såsen, som serveras vid bordet till en Argentinsk asado, är chimichurri. Tänk på det som ketchup, senap, majonnäs, sojasås, fisksås, varm sås, barbecuesås, eller vad som helst på bordskryddat från Argentina barbecue. Klickar skedas ovanpå kött eller ringla på bröd för att göra en minimacka. Vissa väljer till och med att använda den som en marinad eller en bastingsås.
Av ingredienserna att döma kan du säga till dig själv att det här ser ut som en adobo. För det mesta är det korrekt. Många adobos innehåller samma ingredienser. Skillnaden ligger dock i förberedelser och tid. Som ett fint vin blir chimichurri bara bättre ju längre den sitter. Dessutom är ingredienserna mer grovskurna eller hackade för att ge den en tjockare konsistens än adobos.
Först och främst måste chimichurri ha en bra flytande bas. Innehåller en eller flera av följande ingredienser: olja, vinäger, rött vin och saltlake (salt och vatten). För det andra måste chimichurri ha minst en ört*. Persilja och oregano är de mest populära. För det tredje måste du åtminstone ha lite vitlök för extra kraft. Där har du det.
Chimichurri kan på sin mest grundläggande nivå vara olja (vinäger eller saltvatten), persilja och vitlök. Se det som ett huvudrecept att använda som det är eller att bygga vidare på.
*Obs: Det förekommer många recept producerade utanför Argentina som kräver inkludering av koriander och hänvisar till såsen som argentinsk chimichurri. Även om koriander kan blandas i olika rätter av kockar och hemkockar i Argentina, särskilt i de norra regionerna, och fortsätter att vinna popularitet, är det inte en ört som traditionellt har använts i större delen av landet. En person här eller där kan inkludera koriander i sitt eget chimichurri-recept, men fråga vilken argentinare som helst och de kommer förmodligen att skrika hädelse! Chimichurri med koriander är mer som pebre, en chilensk sås som används på samma sätt.
Alla har sin egen speciella uppfattning om vad de anser vara den bästa chimichurri. Vissa föredrar mest vätskor med bara en hint av örter och kryddor, medan andra föredrar precis tvärtom. Vi säljer versionen med mer grövre innehåll.
Här är några ytterligare ingredienser som man kan hitta i chimichurri.
Lök
Paprika
lagerblad eller lagerblad
Kummin
Oregano
Tomat
Söt röd paprika
Mald svart- eller vitpeppar
Aji Molido (En typ av röda chiliflakes som används flitigt i Argentina. ersätt. med alla röda chiliflakes.)
Om du någonsin råkar äta en asado i Argentina eller på ett argentinskt steakhouse, kommer du att upptäcka att ingredienserna som används inte avviker långt från det som finns på listan ovan. Därmed inte sagt att du inte hittar variationer med andra ingredienser eller att det finns en fast regel för vad du får eller inte får inkludera.
Vissa regioner kan lägga till ytterligare örter och kryddor som återspeglar deras lokala kök eller så kan det bara vara en fråga om personliga preferenser. Gå nu och experimentera, ha lite kul och skapa din egen specialversion som skiljer dig från resten.
"-Jag önskar att jag hade hört talas om Kryddhyllan tidigare. Deras kryddor är så mycket fräschare än de i min lokala butik. Jag blev förvånad över skillnaden i smak"
Angelica Holm (verifierad ägare) –
Björn (verifierad ägare) –
Linda Granlund (verifierad ägare) –
Christine (verifierad ägare) –