Höstgryta med Lagerblad och Svamp

Denna höstgryta är full av smaker och perfekt att avnjuta under de kyliga höstkvällarna.

Lagerbladet bidrar till att ge grytan en rik och fyllig smak.

Servera denna goda höstgryta med ett gott bröd eller kokt potatis för en fulländad måltid.

Höstgryta med lagerblad

Ingredienser:

  • 500 g nötkött (grytbitar eller köttfärs)
  • 2 lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skivade
  • 2 selleristjälkar, skivade
  • 250 g svamp (till exempel champinjoner eller kantareller), skivade
  • 2-3 lagerblad
  • 2 dl rött vin (valfritt)
  • 4 dl grönsaksbuljong eller köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk torkad timjan
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • Färsk persilja, hackad (för garnering)

Instruktioner:

  1. Värm olivolja och smör i en stor gryta eller kastrull över medelvärme. Tillsätt löken och vitlöken och sautera tills de är mjuka och börjar bli genomskinliga.
  2. Lägg köttet i grytan och bryn det på alla sidor tills det är vackert brunt. Ta ut köttet och ställ åt sidan.
  3. Tillsätt morötter och selleri i grytan och sautera i några minuter tills de börjar mjukna.
  4. Tillsätt svampen och stek i ytterligare några minuter tills den börjar frigöra sin vätska och mjukna.
  5. Häll i det röda vinet (om du använder det) och låt det sjuda i några minuter tills det reduceras något.
  6. Tillsätt köttet tillbaka i grytan. Lägg i lagerbladen, tomatpurén och timjan. Häll över buljongen så att allt täcks.
  7. Sänk värmen till låg och låt grytan sjuda under lock i ca 2-3 timmar eller tills köttet är mört och smakfullt. Rör om då och då.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
  9. Servera din höstgryta varm, strö över färsk hackad persilja och njut!