Chili

Vår chili och peppar importeras direkt från betrodda kryddhandlare

Vi erbjuder bara chili av högsta kvalitét

Chili från den mildaste Piment d´ Espelette till den vilda och råa Carolina Reaper. Här hittar du chili som Birds Eye Chili, Cayenne, chiliflakes samt Jalpeno chili

Visar alla 12 resultat

399 kr (250 gram)

5-7 dagars leveranstid

49 kr (50 gram)

5-7 dagars leveranstid

119 kr (90 gram)

5-7 dagars leveranstid

59 kr (30 gram)

5-7 dagars leveranstid

169 kr (40 gram)

5-7 dagars leveranstid

199 kr (40 gram)

5-7 dagars leveranstid


Hur man får bort hettan och smärtan i munnen när man har ätit chili

Capsaicin i chili orsakar sveda i munnen. Capsaicin löser sig inte bra i vatten, därför hjälper inte dricksvatten efter att man har ätitt chili. Capsaicin löser sig i alkohol eller fett.
För att lindra sveda i munnen för att man ätit stark chili kan man antingen lösa upp Capsaicin eller mekaniskt skrapa bort det. Capsaicin kan lösas med hjälp av fett (mjölk, yoghurt, kärnmjölk, kefir).
En bit bröd fungerar också mycket bra mot chili kryddighet, men varför? Genom det intensiva tuggningen skrapas Capsaicin bort från tungan och slemhinnorna i munnen och halsområdet, vilket tar bort kryddigheten.
En annan metod som verkligen inte är lämplig för daglig användning, men som fungerar. Ta lite salt i munnen, var försiktig så att du inte sväljer det. Den brännande känslan kommer att sluta mycket snabbt. Tvätta sedan ut munnen och det är klart. Vi har inte hittat någon vetenskaplig förklaring till detta, men salt måste lösa Capsaicin.

Namnet Cayennepeppar kommer från det vanliga engelska språket "chilipeppar". Ordet peppar kommer från det latinska ordet "piper". Men hur kom det sig att chili blev förknippad med peppar? När Christopher Columbus letade efter en kortare väg till Indien 1492, var huvudsyftet med hans resa i Spaniens ekonomiska intresse - handel med kryddor. Särskilt svartpepparkorn var en värdefull och dyr vara i Europa. Förutom potatis tog Columbus också med sig chilin till Spanien. Därav det vanliga namnet "spansk peppar". De små chilibären, som ofta används av de också falskt namngivna "indianerna", var ett värdefullt pris för Columbus. Han antog att de var en typ av peppar, och inte nattskygga växten "Capsicum". Denna felaktiga tolkning är anledningen till att termer som Cayennepeppar och inte rätt Cayenne -chilipulver fortfarande används idag.

Chili -världen - Allmänna fakta och bakgrundsinformation

Älskar du också den speciella heta chilipepparn? här har vi samlat lite fakta om chili - varifrån den ursprungligen kommer, historien om sin segermarsch runt om i världen, bakgrundsinformation om dess kryddiga värme, komponenten capsaicin och hur Scoville -skalan funkar.

Chilins ursprung

Chili är den mest använda kryddan i hela världen. Den kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, där de har vuxit och odlats sedan före Maya eran. Efter upptäckten av Amerika av Christopher Columbus drog chilin ut med sjömännen på sin segermarsch över hela världen. Idag används främst 5 odlade typer av chili för jordbruk, som i sin tur har producerat över 3000 olika sorter.

Kryddig styrka - capsaicin

Det som gör chilin så stark är capsaicin, en alkaloid som samlas i chilipepparens fröhinnor (de bleka membranen som fröna hänger ifrån). Detta ämne påverkar däggdjurs värmereceptorer och därmed också ett bedrägeri för människor - det minskar smärttröskeln för temperaturer så att temperaturer under 37° C också uppfattas som brinnande heta.

Styrkenivåer - mätning i Scoville enheter

För att etablera ett vetenskapligt sätt att jämföra olika grader av kryddighet(styrka), utvecklade kemisten Wilbur Scoville ett test 1912, där en tinktur av chili späddes så mycket tills flera testare inte kunde upptäcka någon mer kryddig hetta. Utspädningsgraden definierades sedan som en måttenhet, som kallades Scoville värmeenhet, eller SHU. Idag mäts styrkan hos chili med hjälp av mer exakta kemiska analysmetoder som kallas högpresterande vätskekromatografi.

Världens starkaste chili

Carolina Reaper har för närvarande rekordet som världens hetaste(starkaste) chili. Dess genomsnittliga kryddvärde som testats av Chile Pepper Institute var 1 569 300 Scoville, medan enskilda exemplar nådde upp till 2,2 miljoner SHU. Tidigare världsrekordinnehavare inkluderar Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion Butch Taylor, bhut jolokia och den röda savina habanero.
Läs mer