Hur man grillar saftiga benfria kycklingbröst utan skinn

 

Vill du veta hur man får saftigt, grillat kycklingbröst varje gång? Allt handlar om saltlake!

En snabb 30-minuters saltlake gör skillnaden mellan torr kyckling och perfekt kyckling.

Grillad kyckling

När det kommer till grillning kan kycklingbröst vara problematiskt, särskilt benfria, skinnfria kycklingbröst. Köttet i sig är magert, och utan ben för att isolera det eller skinn för att skydda det, har det nakna kycklingbröstet på grillen en tendens att lätt bli överstekt och torka ut.

Så vad ska man göra då?

 

Grillat kycklingbröst: lösningen (brine!)

En metod är att marinera kycklingkotletter, eller kycklingbröst dunkade till en jämn tjocklek, och snabbt grilla dem på hög värme. Vi använder den här metoden för vår korianderlimekyckling och det fungerar bra.

Ett annat sätt, som inte kräver att du ändrar formen på kycklingbrösten, är att salta kycklingen först.

Hur lång tid ska man salta kycklingbrösten?

Allt som krävs är 30 minuter i en enkel saltlösning av 0,6 dl koshersalt löst i 1 liter vatten. Det här är all tid du behöver för att kycklingbrösten ska absorbera tillräckligt med fukt så att de bättre kan hålla värmen på grillen utan att torka ut. Om du inte har grovkornigt (kosher salt) får du minska mängden lite, annars blir det för salt lösning.

Med en halvtimmes saltläggning absorberas inte saltet så mycket att kycklingen blir salt, men det räcker för att smaken på den grillade kycklingen ska förstärkas. Vi skulle normalt salta grillade kycklingbröst, eller hur? Det behöver du inte göra om du lägger filéerna i saltlake.

Grillad kyckkling på fat

Hur man grillar kycklingbröst

Sedan är det en enkel Rub med paprika (bra för färg) och olivolja (ingen fastsättning på grillen). På den varma sidan av grillen går kycklingen för att stekas till fin färg, sedan flyttar du den till den kalla sidan för avslutning. Och du har vackra, perfekt saftiga grillade kycklingbröst!

Hur man grillar saftiga benfria kycklingbröst utan skinn

FÖRBEREDELSETID: 10 min

BRINING(bad i saltlake): 30 minuter

PORTIONER: 4 portioner

Grilltiden beror på temperaturen på din grill och tjockleken på kycklingbrösten. Temperaturen på en kolgrill är svår att reglera och alla gasolgrillar har inte en temperaturmätare.

Det är alltid en bra idé att använda en köttermometer när du lagar kött som är minst en 2,5 cm tjockt. Jag tar bort kycklingen från grillen vid lite lägre temperatur (68°C) än vad som vanligtvis rekommenderas för fågel, men det beror på att kycklingen kommer att fortsätta koka i flera minuter när den väl har tagits bort och vilar. Att ta kycklingen från värmen vid denna temperatur hjälper till att säkerställa att köttet inte blir överkokt och torkar ut. Om du känner dig bekvämare med att ta kycklingen från värmen vid en högre innertemperatur, gör gärna det.

Ingredienser

För saltlaken:

Till kycklingen:

  • Ca 850 g benfria kycklingbröst utan skinn
  • 3 matskedar extra virgin olivolja (plus mer till grillen)
  • 1 1/2 tsk paprikapulver

Förberedelser och tillagning

1. Salta kycklingbröstet:

I en stor skål, vispa saltet i vattnet för att låta det lösas upp. Tillsätt kycklingbrösten i saltlaken. Ställ in i kylen och kyl i 30 minuter.

Kyckling i saltlake

2. Förbered din grill:

Ordna din grill så att ena sidan är för hög direkt värme, och den andra sidan är svalare. Alternativt kan du använda en grillpanna, ställ på medelhög värme.

3. Smörj in kycklingen med olja och paprika:

Ta bort kycklingbrösten ur saltlaken och torka dem. Strö över med olivolja och strö jämnt över paprika.

4. Grilla kycklingbrösten

Pensla lite olivolja på grillgallren. Lägg kycklingbröst på den varma sidan av grillen (eller på grillpannan). Låt kycklingen grilla ostört tills bitarna börjar få några grillmärken (du kan lyfta upp en för att kontrollera).

När kycklingbitarna har fått färg på ena sidan, vänd dem och flytta dem till den svalare sidan av grillen (låg värme, inte avstängd värme). Täck över och låt dem gå klart.

Ta ut kycklingen från grillen när innertemperaturen på kycklingen når 68°C.

Kryddad Kyckling på grillen

Grillad kyckling på grillens svala sida

Vila kycklingbrösten och servera sedan:

Täck brösten med folie. Kycklingen fortsätter att tillagas i restvärmen medan den vilar. Låt den vila 5 till 10 minuter innan den skärs i bitar och serveras.

Jag har faktiskt testat detta och det fungerar, var försiktga med saltet som sagt!

Lasse

Tack till Elise Bauer @ simplyrecipies.com