Här är de top 10 kryddor som toppar försäljning eller sökningar i Sverige 2023

10 i topp kryddor

Detta är bara en kort sammanfattning av de 10 mest populära kryddorna i Sverige baserat på data från Google Trends och Svensk Handel

Det finns många andra goda och användbara kryddor som är värda att utforska.

Topp 10 kryddor Försäljning

  1. Salt
  2. Peppar
  3. Oregano
  4. Timjan
  5. Chili
  6. Basilika
  7. Rosmarin
  8. Paprika
  9. Curry
  10. Vegetarisk krydda

topp 10 kryddor i matlagning

Topp 10 kryddor i Sökningar

1 Salt

Salt är en av de mest grundläggande kryddorna i det svenska köket. Det används för att framhäva smakerna i andra livsmedel och för att ge maträtter en balanserad smak. Salt är också ett bra sätt att bevara livsmedel.

2 Peppar

Peppar är en annan grundläggande krydda som används i det svenska köket. Den finns i många olika former, till exempel svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar och rödpeppar. Peppar ger maträtter en spetsigare smak och kan användas för att balansera ut söta, salta eller syrliga smaker.

3 Oregano

Oregano är en krydda som kommer från örterna i oreganosläktet. Den har en stark, kryddig smak som ofta används i italiensk matlagning. Oregano är en populär krydda till pasta, pizza och grytor.

4 Timjan

Timjan är en krydda som kommer från örterna i timjansläktet. Den har en mild, kryddig smak som ofta används i fransk och italiensk matlagning. Timjan är en populär krydda till kött, fisk och grönsaker.

5 Chili

Chili är en krydda som kommer från chilifrukter. Den har en stark, kryddig smak som kan variera från mild till mycket stark. Chili är en populär krydda till mexikansk, asiatisk och indisk matlagning.

6 Basilika

Basilika är en krydda som kommer från örterna i basilikasläktet. Den har en frisk, kryddig smak som ofta används i italiensk matlagning. Basilika är en populär krydda till pasta, pizza och sallader.

7 Ingefära

Ingefära är en rotkrydda som har en stark, kryddig smak. Den används ofta i asiatisk matlagning, till exempel curry, wokrätter och dumplings. Ingefära kan också användas i andra maträtter, till exempel grönsaksrätter, sallader och smoothies.

8 Kryddmix

Kryddmixar är en blandning av kryddor som är designade för att användas i en viss maträtt. Det finns många olika kryddmixar tillgängliga, till exempel tacokrydda, grillkrydda och currykrydda. Kryddmixar är ett bra sätt att enkelt krydda maträtter.

9 Curry

Curry är en kryddblandning som kommer från Indien. Den har en stark, kryddig smak som kan variera beroende på vilka kryddor som används. Curry är en populär krydda till indisk matlagning.

10 Vegetarisk krydda

Vegetarisk krydda är en blandning av kryddor som är designade för att användas i vegetariska och veganska maträtter. Det finns många olika vegetariska kryddor tillgängliga, till exempel bönkrydda, grytkrydda och tofukrydda. Vegetariska kryddor är ett bra sätt att ge smak till vegetariska och veganska maträtter.

Denna information är endast en allmän översikt över de mest populära kryddorna i Sverige. Det finns många andra kryddor som kan vara populära beroende på personliga preferenser och matlagningstraditioner.

Det är inte förvånande att salt och peppar toppar listan, eftersom de är de två mest grundläggande kryddorna i det svenska köket. Oregano, timjan och chili är också populära kryddor som används i många olika maträtter. Basilika, rosmarin och paprika är också populära, men de används ofta i mer specifika maträtter, till exempel pasta, pizza och grytor.

Ingefära, kryddmix och vegetarisk krydda är alla mer specifika kryddor som har blivit mer populära på senare år. Ingefära är en populär krydda i asiatisk matlagning, medan kryddmixar och vegetariska kryddor är ett bra sätt att enkelt krydda maträtter.

Självklart kan dessa listor variera beroende på tid på året och andra faktorer. Till exempel är kryddor som används i julmat, till exempel kanel och nejlika, mer populära under vintern.