Linfrö
Lin är en av de lättodlade grödorna som blomstrar bra både i tropiska och subtropiska klimat, med sin högre produktion som åkergröda noterad i några bördiga floddalar. Det är en upprätt enårig växt som växer cirka 1 till 1,5 meter lång och bär ljusblå attraktiva blommor.
Linfrö i matlagning
Tillsätt hela eller malet linfrö till bakverk som bröd, muffins, barer, kex, kex, granola och kakor. Strö linfrön på frukostgröten eller yoghurt, eller lägg till andra recept för extra näring och en nötaktig smak.
Studier tyder också på att regelbunden konsumtion av linfrön kan hjälpa till att bibehålla blodsockernivån, förhindra högt blodtryck och sänka kolesterolnivåerna. Bruna linfrön är också en källa till lignaner, ett fytonäringsämne med potentiella hälsofördelar, och innehåller 6 gram växtbaserat protein per 3 msk portion.
Hälsofördelar:
Linfrö minskar inflammationen som följer med vissa sjukdomar (som Parkinsons sjukdom och astma) genom att hjälpa till att blockera frisättningen av vissa proinflammatoriska medel. De har visat sig minska inflammatoriska reaktioner hos människor. Och studier på djur har visat att lignaner kan minska nivåerna av flera proinflammatoriska medel. Att minska inflammation i samband med plackuppbyggnad i artärerna kan vara ett annat sätt linfrö hjälper till att förhindra hjärtinfarkt och stroke.
Många ger sina hästar linfrö på grund av den magsmörjande effekten. Dock måste då linfröet först kokas
Hälsofördelar
Inom folkmedicinen anses hela linfrön vara bra som huskur mot trög mage. Det bildas en geléaktig vätska av kostfibrerna, vilket har en laxerande effekt.
Produktstil: Hel
Smak & Doft: mild, nötig
Hållbarhet: 2 år
Förvaring: Förvaras svalt, torrt.
Ursprungsland: Ryssland
Recensioner
There are no reviews yet