Nigella Seeds (svartkumminfrön)
Svartkummin blir 20 till 30 centimeter hög och har raka, fint grenade blad. Blomman är fint byggd och oftast färgad i blekt blått eller vitt, med fem till tio kronblad. Frukten är en stor och uppsvälld frökapsel bestående av tre till sju förenade folliklar, var och en innehållande flera frön.
Att använda svartkummin som Kryddört och smaksättare:
Svartkummin har en starkt bitter smak och lukt. Den används bland annat till konfektyr och att smaksätta likör. Fröna doftar fänkål och smakar som en kombination av peppar och muskot. Fröna används som del av kryddblandningen paanch phoran (fem kryddor) flitigt inom bengalisk matlagning, bland annat i naanbröd. I Turkiet används den som krydda till çörek-bullar. Detta bakverk finns även i en bosnisk variant – čurekot.
Ingredienser: Svartkummin (Nigella sativa)
Smak och doft: bitter, stark
Produktstil: Hel
Förvaring: Förvaras svalt, torrt.
Innehåll: 100 gram
Användning som Medicinalväxt:
I Mellanöstern har fröna (nigella seeds) använts som lindring vid astma, bronkit, reumatism och liknande inflammationssjukdomar. Svartkumminoljan har brukats mot eksem och andra hudåkommor. Den användes mycket i det forntida Egypten och odlades i England fram till 1600-talet.
Olja från svartkummin innehåller nigellone, som i studier visat sig skydda marsvin från histaminframkallade spasmer i bronkerna. Olja innehåller också melantin, nigillin, damascen och tanniner. Melantin är toxisk i stora doser och nigellin har bedövande effekt, så kryddan måste tas med moderation.











Recensioner
There are no reviews yet