Kryddor och örter på bord och mortel

Örter och kryddor är några av dina bästa vänner och allierade i köket.

Lär dig hur du behandlar dem rätt så att de kommer att ge sina bästa smaker till alla dina recept.

Här är 10 enkla tips på hur du får dina örter och kryddor ska hålla sig bättre

Hur man förvarar örter och kryddor

1. Köp hela kryddor

Hela kryddor som muskotnöt behåller sin färskhet längre än malda. Om du kan, köp en eller två hela muskotnötter och riv precis den mängd du behöver för ditt recept.

2. Håll dig kall

Håll kryddor och örter borta från värme och direkt solljus. Även en vanlig ört som torkade lagerblad bör hållas borta från spisen.

3. Köp vad du behöver nu

Försök att motstå att köpa jättemängder kryddor i en stor butik; de kommer förmodligen att bli gamla innan du kan använda dem alla. Som sagt, vissa kryddor och örter kommer att hålla länge om du lagrar dem ordentligt. Hela kryddor kan hålla i fyra år. Malda kryddor som senap kan hålla i två till tre år och bidra till hundratals läckra hemlagade salladsdressingar. Örter håller allt från ett till tre år, beroende på örten.

4. Kryddor varar inte för alltid

De förstör inte, men kryddor och örter tappar sin styrka. Gamla och svaga kryddor kommer inte att ge den smak de borde. Om du inte vill sluta med smaklös skinka bara för att dina kryddnejlika tappade sin kraft, ge dem snifftestet innan du använder dem (se tips #5).

5. Testa styrka

Du behöver inget speciellt instrument för att testa om kryddor är färska. Använd bara dina sinnen. Om kryddornas färg har bleknat har deras smak troligen också. Smaka och lukta på dina kryddor och örter: Om en stark krydda som Garam Masala inte kittlar i näsan och pirrar tungan, byt ut den.

6. Förvara torrt

Strö inte kryddor och örter direkt från burken över en ångande kastrull. Ånga kan smyga in i kryddflaskan och få ner dina kryddors kraft. Om du undrar varför malda kryddor som kryddpeppar blir hårda och tappade i flaskan kan ånga vara boven.

7. Mät rätt

Se till att din mätsked är helt torr när du doppar den i kryddan. Fukten kan snabbt förstöra smaken av en aromatisk krydda som kanel. Och gör utjämning när du har skopa.

8. Vissa gillar att chilla

Medlemmar av familjen rödpeppar, inklusive paprika och chilipulver, behåller sin färg och håller sig fräschare när de förvaras i kylskåpet.

9. Lås in den

Stäng locket omedelbart efter användning för att hålla ut fukt och låsa in den smak du vill ha från en mycket aromatisk krydda som fänkålsfrön.

10. Det dagliga malandet

En billig kaffekvarn kan också användas för att mala hela frön, kryddnejlika och kanelstänger. Färskmalda kryddor är särskilt smakrika. var noga med att rengöra den ordentligt efteråt så att du inte får dina smaker korsade.

Vad är skillnaden mellan örter och kryddor?

Örter är den löviga delen av växter, medan kryddor är de torkade frön, barken, frukten eller markrötterna hos en växt.

Hur ersätter jag färska örter med torkade örter?

Torkade örter är starkare än färska örter (så länge dina torkade örter behåller sin doft och smak). En tesked torkade örter motsvarar en matsked färska örter.

Det här inlägget visades ursprungligen på allrecipes.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *