Använd äkta Vaniljstång ” the real deal”

Äkta vilj kommer från vaniljorkidéer

Vilket är det allra bästa och man får alla de små signifikanta svarta prickarna, vaniljfröerna. Smaken blir dessutom  oövervinnerlig!

Äkta vanilj är den näst dyraste kryddan (efter saffran) om man räknar pris per gram. Priset beror på att att det kräver så mycket arbete för att odla vaniljen. Vanilj växer som vinrankor, slingrande upp längs andra träd eller i odling på stöd. Blomman, som efter pollinering ger frökapseln vi är ute efter blommar bara en enda dag och kan i naturligt tillstånd enbart pollineras av Meliponabi. Det har dock aldrig påträffats utanför Mexico och därför är i princip all äkta vanilj du äter pollinerad för hand med ett litet träverktyg.

På Kryddhyllan säljer vi endast äkta vaniljstänger vilket ger den absolut bästa smaken. Äkta vanilj innehåller dessutom inget socker, färgämnen eller tillsatser.

Madagaskar

Madagaskar är världens största producent av vanilj. Därefter följer Indonesien, Kina och Mexico. Själva vaniljen kommer från en vaniljorkidé, och är den enda ätbara frukten i orkidéfamiljen. Det finns mer ön 150 olika typer av vaniljorkidéer. Frökapslarna skördas omogna och sedan vänds och svettas de i 3-4 månader tills de fått sin brun-svarta färg.
Vaniljen sitter orubbad på tronen som världens mest populära smaksättare, och säg den som inte faller för dess mjuka, söta doft? Unna dig lite äkta vanilj och njut, det är ju så gott!

Vanilj på Wikipedia

Vanilj eller vaniljorkidé (Vanilla planifolia) är en flerårig ört i orkidéfamiljen som härstammar från östra delarna av Mexiko, Guatemala, Belize, och Honduras.Vaniljorkiden kan också finnas på öar i Atlanten. Numera har arten naturaliserats på många håll i tropikerna.

Den är känd för sina frukter som kallas vaniljstång eller kort och gott vanilj. Den har tämligen anspråkslösa gulgröna blommor som sitter i klasar. Vaniljstången är en 20–30 centimeter lång kapsel som innehåller ett stort antal svarta små frön. När vaniljstången doppas i kokande vatten sönderdelas sockret i frukten och det bildas kristaller av ämnet vanillin.

Vanilj delas in i bourbonvanilj och mexikansk vanilj. Bourbonvaniljen har en rik och söt smak, och produkter smaksatta med denna har en fruktig arom. Vaniljsmaken är oftast starkare än hos andra vaniljsorter. Detta är den vanligaste sorten och den som odlas på Madagaskar och öarna i Indiska oceanen. Mexikansk vanilj har en mer kryddig doft med inslag av trä och flera subtila undertoner. Den odlas endast i liten skala i Mexiko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *