Ekologisk vild vitlök – En otrolig ört

Ekologisk Vild vitlök

Vild vitlök är en otrolig ört, och du kan använda den på många sätt. Det kan inte bara vara ett bra substitut för vanlig vitlök, den kan också användas som en komplimang till den. Smaken av vild vitlök är mildare än vitlöksklyftan, men den fyller fortfarande ett slag i alla måltider. Vanligtvis hackas vild vitlök och läggs till soppor, grytor, curryrätter, sallader och marinader.

Vild vitlök växer i skuggiga skogar och trädgårdar. Bladen är långa, gröna och har en enda djup ven som löper genom dem. Blomhuvudena är vita, stjärnlika och ca 1,5-2 cm breda. Du kan använda både blomman och bladen för att göra sallader, röror och pesto. När blommorna blommar är vitlökslöken ätbar. Vild vitlök är en flerårig ört som växer i många delar av Europa och norra Asien. Den växer bäst i humusrika, skuggiga lövskogar, skuggiga ängar och vattendrag.

Växten, även känd som skogsvitlök, skördas endast säsongsmässigt på våren och man använder endast bladen.
Eftersom lökarna är mycket smala bör det noteras att en stjälk är en lök. Bladen är av bästa kvalitet innan de blommar. Blomknopparna och blommorna är också lämpliga för omedelbar konsumtion. Efter blomningen kan lökarna också dras och ätas.

Oavsett om du använder den för matlagning, eller helt enkelt som ett gott mellanmål, är vild vitlök en säsongsbetonad godbit som är värd att äta. Du kan köpa den på våren och använda den i många rätter. Dess skarpa arom och milda smak gör den till ett idealiskt tillskott till pestos, soppor och såser. Det är också en hållbar matkälla och en säsongsbetonad godis. Dess blomningsperiod motsvarar slutet av björndvalan.

Vild Vitlök – en glömd historia?

Vild vitlök – har försummats under lång tid och kommer nu tillbaka! Med sin unika doft och ojämförliga smak åtnjuter förstås ökande popularitet igen. Färsk vild vitlök kan antingen samlas in i naturen eller erhållas genom att odla den själv. Den torkade kan du köpa året om i välsorteradse butiker.

Effekt och användning
Vild vitlök smakar inte bara utsökt, det är också mycket hälsosamt. Framför allt har vild vitlök en matsmältningseffekt och stimulerar ämnesomsättningen och frigörandet av matsmältningsjuicer. Detta lindrar matsmältningsproblem och undviker uppblåsthet.

Matlagning eller stekning förångar de aktiva ingredienserna och den förlorar sin smak och arom. Därför, om möjligt, hacka den kort före användning och läggs till i maträtten i slutet av beredningen.

Hos oss på kryddhyllan kan du köpa vild vitlök året om, den har försiktigt torkats och förpackats lufttätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *