Vissa arter, bland andra Amaranthus caudatus och Amaranthus cruentus, har frön med hög proteinhalt och kan odlas som spannmål. Produkter gjorda av frön från amaranter säljs i hälsokostbutiker under namn som amarantfrö, amarantflingor, amarantmjöl och inkavete.
Varje buske ger ifrån sig tusentals frön som liksom quinoan har lågt GI-värde, och kan användas till gröt eller bakning. De kan också användas i grytor, blandas i omeletter, efterrätter och sallader.
Den som lider av glutenintolerans tål amarantfrö, och amarantprodukter går därför ofta att beställa från allergisajter.
Amarant är ett litet proteinrikt (13-14% protein) OCH glutenfritt frö som är rikt på vitaminer och mineraler, t.e.x. Kalcium, magesium, fosfor och järn.
Det går relativt snabbt att koka (20-25 minuter) samt går att använda som basföda och i många maträtter, som gröt, grytor, puddingar, stuvningar, biffar, samt i sallad och bakverk.
Amarantfrö kan med fördel användas som ett alternativ till ris och pasta. Vanliga sädesslag tjänar i de flesta fall också på en inblandning av amarant, både när det gäller smak och hälsa.
Amarant kan man också poppa, och få att bli fluffigare, ungefär på samma sätt som när man poppar popcorn. Använd helst en kastrull eller panna med lock så slipper du amarantfrö över hela golvet.
Amarant, ska ha använts i Sydamerika så långt tillbaka som för 8000 år sedan, och är nära besläktad med Quinoa. Amarantfrö har en mild, lite nötaktig smak.
En skillnad mot Quinoa är att Amarant har relativt lite saponiner, vilket gör att man slipper proceduren med sköljning som är vanligt vid tillagning av t ex Quinoa.
Vad är Amarant bra för?
Amarant har ett naturligt rikt innehåll på vitaminer, mineraler, fibrer och högvärdigt protein och är dessutom naturligt glutenfritt och har ett lågt GI-värde.
Kan man äta amarant?
Alla amaranth-varianters blad går att äta och blad-amaranten specifikt får frön som kan ätas och/eller torkas. Fröna har en mild, nötaktig smak som påminner lite om quinoa. Amarant går att använda i både det söta och det salta köket
Hur lagar man Amarant?
Koka amarant med buljongtärning, soja och vatten på låg värme i 20 minuter. Häll av i en finmaskig sil. Låt svalna.
Var kan jag köpa Amarant?
Hos oss på kryddhyllan så klart! 200gr påse med leverans inom ett par dagar
Recensioner
There are no reviews yet