Vågar du prova att äta Carolina Reaper? Du behöver handskar bara för att röra vid den.

carolina reaper chilifrukt

Carolina Reaper är den hetaste chilin i världen.

Ett ord till alla våghalsar där ute: Om chilipepparen har “Reaper” fäst vid sitt namn, håll dig borta från den om du inte vill gå en säker död till mötes. Den som döpte den till Carolina Reaper syftade uppenbarligen på dess koppling till Grim Reaper, och det av en god anledning! Den glödheta paprikan är så eldig att den är känd för att orsaka en mängd olika biverkningar, av vilka några kan vara så allvarliga att du hamnar på akuten. Det senaste exemplet är en intet ont anande amerikansk man som åt den gudsförgätna chilipepparen och hamnade på sjukhuset med åskhuvudvärk, en mycket svår typ av huvudvärk, vanligtvis förknippad med hjärnblödningar.

Här är en tabell som ger dig en uppfattning om var Carolina Reaper står på Scoville-skalan, en mätteknik för skarphet.
Scoville tabell
Carolina Reaper är tvåa i jämförelse med ren capsaicin när det gäller styrka.
Carolina Reaper är den hetaste chilipeppar som människan känner till, som är nästan 400 gånger starkare än jalapenopeppar och mer än 70 gånger den vanliga gröna chilin. Det är det näst värsta till ren capsaicin, föreningen som gör chili het. Den krokiga chilin med ett skorpionliknande spetsigt “stick” i slutet ser inte ut som de chili vi är vana vid att se. För er som är nyfikna, här är sex fakta om den ökända Carolina Reaper.
1. Du behöver handskar för att hantera den
Det visar sig att den hemska chilin inte bara är varm att smaka utan också att ta på. Om du inte bär handskar eller använder någon annan skyddsåtgärd, tänk inte ens på att röra vid Carolina Reaper. Föreställ dig skräcken om du biter i den.
2. Den är skapad på konstgjord väg
Det är rätt. Carolina Reaper var en persons onda plan för att skapa förödelse på planeten. Chilin är en sort skapad av Ed Currie, som med rätta kallar sig president, galen vetenskapsman och kock på PuckerButt Pepper Company. Chilin är en korsning mellan den dödliga Bhut jolokia och röda habanero.
3. Dess ursprungliga namn var HP22B
Carolina Reaper kallades HP22B, vilket får det att låta som ett olycksbådande labbexperiment. Namnet är en förkortning för HP22B står för högre kraft, kruka nummer 22, plant B. Skaparen Ed Currie höll en tävling för att föreslå namn på paprikan och kallade den Carolina Reaper, namnet som världen så småningom lärde känna den under.
4. Fröna är inte den grymma boven
Fröna är det som populärt tros ge chili värmen. Men det är faktiskt den inre delen av chilin som gör den varm. Samma sak gäller för Carolina Reaper; det är köttet som är närmast fröna som innehåller maximal värme.
5. Den påverkar inte fåglar nämnvärt
Chilin kan få dödliga konsekvenser hos däggdjur. Men för fåglarna är det en välsmakande behandling. Forskare har inte kunnat fastställa exakt varför, men fåglarna verkar vara opåverkade av all mängd capsaicin i chilin. En möjlig orsak kan vara det begränsade antalet smaklökar som fåglar har. Duvor och kycklingar har mindre än 50 smaklökar, men människor har hela 10 000.
6. Den var med i One Chip Challenge
Carolina Reaper är en del av Paqui Chips One Chip Challenge, med ett individuellt förpackat enskilt tortillachips, smaksatt med den fruktansvärda chilin. För att vinna utmaningen behöver du bara äta det enda tortillachipset och se om du kan trotsa värmen. Ellen DeGeneres och Kristen Bell är några av de kända namnen som har försökt äta upp den eldiga utmaningen.
Den dödliga Carolina Reaper har rutinmässigt ställt upp i hot pepper-utmaningar där krögare lovar besökare gratis måltider, om de klarar av att äta chilin hel eller som en del av en maträtt. I slutändan slutar många deltagare med väsande andning, kräks och lider av outhärdlig smärta. Varför dessa utmaningar har dystra resultat. kan ju alla gissa sig till. Det kan bli allvarliga konsekvenser av att äta chili så eldig som California Reaper. Det är bäst att inte falla för sådana marknadsföringstrick eftersom belöningarna kommer att blekna i jämförelse med de hälsorisker som dessa chili kan orsaka.

5 tankar om “6 fantastiska fakta om Carolina Reaper

 1. Christofer says:

  Inte världens starkaste chili som människan känner till, Finns flera sorter som är starkare. Dock är det ingen av dem som vill betala 20-25,000 dollar per år för att inneha den titeln.

  • Lasse says:

   Hej !
   I skrivande stund när man tittar på internet och söker på världens starkaste chili ligger alltjämt Carolina reaper i topp. Och det är den starkaste chili som vi säljer, tätt följd av Trinidad scorpion…
   mvh, Lasse

   • Erica says:

    Min son var i Stockholm för några år sedan och åt det som kallas världens starkaste korv. Tydligen dränkt med Carolina Reaper-sås. Han klarade utmaningen och vann den eftertraktade tröjan!

    • Lasse says:

     Fantastiskt 😤, när vi packar just den kryddan rymmer Anneli fältet och jag står med andningsskydd, gummihandskar och skyddsglasögon. Ändå så svider det på läpparna och sticker i näsan när man är färdig. Passar naturligtvis på att packa ett 10-tal påsar extra, så man slipper eländet nästa gång!! 😉

 2. Dennis says:

  Titeln som världens starkaste har numera gått förlorad, tyvärr är den dock fortfarande den starkaste man kan få tag i som frukt eller frö. Den som ändå hade lyxen att få smaka på en färsk pepper x 😍🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *